Ντόπιες Στράτες & άλλα...

Ο Δον Ιωάννης Δαλέζιος ήταν Έλληνας εθνομάρτυρας στον αγώνα κατά των Τούρκων, εφημέριος της καθολικής εκκλησίας του Βόλου.
Καταγόμενος εκ Σύρου σπούδασε στη Γένοβα. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Σύρο και τον Δεκέμβριο του 1884 ήρθε στο Βόλο, ο οποίος ήταν κάτω από τουρκική κυριαρχία, για να υπηρετήσει ως εφημέριος. Κατά τη διάρκεια της Τουρκικής κατοχής της πόλης, έδειξε ιδιαίτερο θάρρος και φιλοπατρία και καυτηρίαζε τις Τουρκικές αρχές, συμπεριφορά που προκάλεσε την ενόχλησή τους.
Τη νύχτα 18 προς 19 Μαρτίου 1898 δολοφονήθηκε από τους Τούρκους.
Η κηδεία του έγινε με ιδιαίτερη επισημότητα στον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος. Εκατό χρόνια μετά τη δολοφονία του, ανεγέρθηκε προτομή του στον περίβολο της Καθολικής Εκκλησίας. Στην Άνω Σύρο, κοντά στη Μητρόπολη, βρίσκεται προτομή του Δον Δαλεζίου.

Οι τοπικοί δρόμοι του Βόλου το θέμα μας...
Ο Φιλέλληνας, Κάρολος Ογλ γεννήθηκε στις 6 Απριλίου του 1851 στο Μέριλμπον, αρχιτέκτονας και δημοσιογράφος.
Ο Αγγλος Ογλ ήρθε στην Ελλάδα σαν ανταποκριτής των Τάϊμς κατά την περίοδο της ελληνικής επαναστάσεως, της Θεσσαλίας του 1878 Βρήκε τραγικό θάνατο με αποκεφαλισμό κατά την αιματηρή μάχη της Μακρυνίτσας.

Η οδός Κασσαβέτη (πρώην Θεμιστοκλέους), πήρε το όνομά της προς τιμή του Ιερώνυμου Κασσαβέτη. Γιός του Αλέξανδρου Κασσαβέτη, γεννήθηκε στη Ζαγορά το 1817, και απέκτησε σημαντική περιουσία στην Αίγυπτο, ασχολούμενος με το εμπόριο. Το 1878 σε ηλικία 61 ετών, επέστρεψε στο Πήλιο, κατά τη διάρκεια της επανάστασης κατά των Τούρκων, και δαπανώντας όλη του την περιουσία, βοήθησε ενεργά στην εξέγερση. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και την προσάρτησή της στην Ελλάδα, ο λαός του Πηλίου τον εξέλεξε βουλευτή.